Gardameer

Honderden zeilen, fel oranje en rood gekleurd, steken als gekleurde spikkels af tegen het diepblauwe water van het gardameer. Hoge bergen rijzen bijna loodrecht uit het water, maar her en der vind je ook leuke dorpjes met weelderige tuinen en hellingen met wijnranken.

In het noordelijke gedeelte van het Gardameer, waar het tussen de bergen in ligt geklemd, heb je spectaculaire uitzichten. Naar het zuiden toe wordt het meer breder en het landschap vlakker. Zo ontstaat er een natuurlijke overgang tussen de ruige toppen van de alphen en de Povlakte. Het Gardameer is met zijn 370km2 het grootste meer van Italië. Je kunt eigenlijk overal in het 52 kilometer lange en tot 18 kilometer brede meer zwemmen. Het wordt omgeven door pittoreske dorpjes, mooie tuinen met cipressen en hellingen met wijnranken en olijfbomen. In de zomer heerst er een mild en zonnig klimaat.

 

Limone
Aan de voet van een steile rotshelling vind je het schilderachtige stadje Limone: een doolhof van straatjes, verbonden door trappen en poortjes en een fraaie wandelboulevard langs het water. Limone ligt aan de ‘citroenkust’, zoals het westelijke deel van het Gardameer ook wel werd genoemd. In de 14e eeuw waren citroenen namelijk de belangrijkste bron van inkomen voor het dorp.  Die tijd is nu voorbij, maar op verschillende plaatsen zie je nog altijd her en der overblijfselen van citroenplantage.

Sirmione
De enige manier om in S
irmione te komen is via de ophaalbrug bij castello Scaligero. Castello Scaligero is in de 13e eeuw laten bouwen door de familie Scala uit verona. In het kasteel is niet zoveel te zien, maar  vanaf de 29 meter hoge toren heb je een geweldig uitzicht.

 

Malcesine
Malcesine is pal op de oever van het Gardameer gebouwd. Daardoor zit je als ware op de eerste rang voor een van de meest spectaculaire uitzichten op de bergen. In de wir-war van straatjes heerst er niiets dan rust; het enige enige wat je vanuit het dorp ziet , is castello Scaligero. Malcesine is een groot voetgangers gebied waar je naar harenlust kunt shoppen of iets kunt drinken bij een gezellig cafeetje, vooral oop de pleintjes bij het meer.

Bovenstaand artikel betreft een gastartikel en zal online blijven tot 26-12-2014. Ook geïnteresseerd in het schrijven van een gastartikel, neem contact op met onze redactie.