Zuid Duitsland

Winterparels in het zuiden

Reizen richting het zuiden van Duitsland in de maand december wekken al snel de standaard verwachting van een wintersportvakantie. Echter leveren gebieden als deze laat in het jaar schitterende winterbeelden op en zijn vrijwel alle bezienswaardigheden prima bereikbaar en open. De routes vanuit Nederland en België naar dit gebied zijn uitstekend te berijden in de wintermaanden. Goede winterbanden zijn uiteraard wel aan te bevelen  aangezien de kans op gladheid in deze periode zeer groot is.

 

De hoofdstad van Beieren, München.

 

Deze Duitse parel werd in 1158 gesticht door hertog Hendrik de Leeuw en kent sinds die periode veel historie. De stad was na de tweede wereldoorlog zo goed als plat gebombardeerd. Als je je nu door deze schitterende stad waant zou je niet zeggen dat vrijwel het gehele oude centrum na de tweeede wereldoorlog geheel in de oude stijl hersteld is. De prachtige Frauenkirche, de alte Pinakothek en het Deutsches museum zijn, in en nabij het oude centrum, schitterende bezienswaardigheden. Iets verder daarbuiten ligt één van de zomerkastelen van de Beierse vorsten. Het prachtige Schloss Nymphenburg. Bij een bezoek aan München mag je dit overweldigende stukje historie niet aan je voorbij laten gaan.

 

 

Chiemsee

 

De tocht van het Duitse München naar het Oostenrijkse Salzburg leidde ons langs de Chiemsee. Op het gelijknamige eiland dat hierin is gelegen ligt het Neues Schloss Herrenchiemsee. Het in opdracht van Lodewijk II gebouwde kasteel, dat  tevens spiegelbeeld van het befaamde Franse kasteel van Versailles diende te zijn, werd slechts zelden door hem bewoond. Het is echter ook nooit afgebouwd. Echter is een bezoek eraan zeer zeker de moeite waard.

 

Salzburg

 

Vanuit de Chiemsee waren de wegen, ondanks de sneeuwval,  richting het Oostenrijkse Salzburg goed begaanbaar.  Deze stad en hoofdstad van de gelijknamige deelstaat staat niet alleen bekend als de geboorteplaats van Mozart maar kent ook prachtige bezienswaardigheden. De druk bezochte binnenstad staat geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De dominante aanwezigheid van vele barokgebouwen zijn voor iedere willekeurige reiziger een streling voor het oog. De bekende Dom en de Hohensalzburg vormen in het winterse landschap standaard plaatjes voor ansichtkaarten. Een wandeling door de stad is heel goed te doen  en is een echte aanrader, aangezien de bezienswaardigheden niet te ver in afstand van elkaar liggen.

 

Berchtesgaden

 

Vanuit Salzburg rijden we door naar het Nationale park van Berchtesgaden in Duitsland. Dit schitterende park herbergt de uit het verleden beruchte Obersalzberg dat tevens vlak bij het stadje Berchtesgaden ligt. De top van de berg berg die uitkijk geeft op Oostenrijk herbergde tijdens de tweede wereldoorlog het Kehlsteinhaus.  Een huis dat Hitler liet aanleggen en wat nog steeds bezocht kan worden. Het daaronder gelegen voormalige Berghof complex is door geallieerden bombardementen tegenwoordig niet meer dan een ruïne. Het tot de voormalige Berghof behorende Platterhof hotel is inmiddels afgebroken en daar is nu ruimte gemaakt voor een documentatiecentrum. Je kunt van hieruit een bezoek aan een aantal ondergrondse gangen van de voormalige Berghof brengen en het fungeert tevens als ‘opstapplaats’ voor het Kehlsteinhaus (mogelijkheid met eigen vervoer is ook een optie).

 

 

Schloss Neuschwanstein

 

Vanuit Berchtesgaden vertrokken we op de terugreis naar huis westwaarts richting het zuid-Beierse plaatsje Füssen. In de nabijheid van dit plaatsje ligt rond deze tijd van het jaar namelijk een echte winterparel. Het sprookjeskasteel Slot Neuschwanstein, tevens Europese topattractie, werd gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw in opdracht van (de later krankzinnig verklaarde) koning Ludwig of Lodewijk II.  De ironie van het verhaal achter het kasteel is echter dat het kasteel werd gebouwd voor slechts één enkele bewoner….. Na de dood van Lodewijk II in 1886, werd de bouw van het kasteel, die toen reeds 17 jaar duurde, direct stilgelegd en opengesteld voor het publiek. Ter afsluiting van onze reis door het winterse Zuid-Duitsland een schitterende laatste herinnering aan één van de vele parels die het Zuid-Duitse landschap rijk is……